Därför röstar jag på Pirater

Pjäs i fyra akter

cigarettfimp
Akt 1.
En tvårumslägenhet i Moskva. Mor och dotter. Jag var 10 år och plötsligt anklagad för att ha smygrökt. Min mamma hittade en cigarettstump flytande i toaletten. Det var inte jag och efter en stunds diskussion lyckades jag övertyga min mamma om det. Då blev hon rädd och rusade till lådorna där våra viktiga papper och pengar förvarades. Jag minns hur behärskat hon försökte uppträda. Alla pengar var på plats men vissa privata brev låg lite annorlunda än de brukade. Först flera år senare fick jag veta att det innebar bara en sak: vårt hem blev genomsökt av KGB. Det var inte första gången heller och alla spår var avsiktliga. Någon var ”snäll” och ville ge tecken åt oss att vara extra försiktiga. I år efter år fick min mamma bära bördan i ensamhet. Kränkt, äcklad, rädd. Inte ens till de närmaste vännerna vågade hon säga något till.

Akt 2.
Skolgården och gatorna i Moskva. Två väninnor. Året var 1987. Två skolflickor plöjde igenom alla tidningar, tittade på alla nyhetssändningar. Orden perestrojka, glasnost, frihet inspirerade och vi var lyckliga, såsom bara tolvåringar kan bli. Vi försökte omskola våra lärare och tvinga dem att läsa Sakharov och Solzhenitsin, vi gjorde upp framtidsplaner och bildade ett eget politiskt parti. Varje dag efter skolan klättrade vi upp på näraliggande garagetaket,  och skrev flygblad. ”BORT med kommunisterna!!!”, ”Bort med KGB!!!” ”Ja till reformer!” ”Bort med partistyre! Ja till riktig demokrati!” ”Ja till FRIHET!!!” Det var fortfarande lite farligt och därför desto mer lockande. Vi bytte jackor med varandra för att bli svårare att känna igen, smög runt, höll vakt och klistrade, klistrade våra fina flygblad överallt. Varje gång människor samlades runt våra upprop och kommenterade blev vi helt saliga. Jag kände mig bevingad av hopp. Nu saknar jag den tiden, andan. Friheten var nära!

vitahuset

Akt 3.
Moskva, 1990-talet. Demonstrationer blev meningslösa folksamlingar, glasnost misskrediterades då SAMTLIGA tidningar ägdes av EN oligark, ekonomiska reformer ledde till att några få blev äckligt rika på bekostnad av hela landets befolkning, frihet blev till korruption. Demokrati betydde tydligen att man får beskjuta och bränna ner ”fel” parlament. Vänskap med Västerländska demokratier ledde till statsskuld, dumpning av överskottsprodukter och rövaravtal. Uppror mot propaganda ledde bl.a. till extrem kvinnoförtryck. 1992 flyttade jag till det demokratiska Sverige.

Akt 4.
Stockholm, 2014. Supervalåret. Början på det nya kalla kriget. Att vara en ryska idag är att ständigt försvara Ryssland mot alla som blandar ihop Putin och drygt 200 miljoner andra människor i landet. Är vi friare i Sverige? Ingen rotar i mina lådor (tror jag) men… Min telefon kanske avlyssnas, mina mail kanske läses, mina google-sökningar kanske registreras. Jag väljer att vara ganska öppen på min blogg. Det är mitt val. Vad görs för att freda mitt privatliv i fall då jag inte väljer aktivt att vara öppen? En man kommer med bevis på hur främmande stormakt tar fram uppgifter om svenska medborgare och efter några pliktskyldiga ojanden reagerar ingen. Vad säger det om vårt samhälle att vi är likgiltiga? Jag ser ingen skillnad mellan KGB-männen som sökte igenom vår lägenhet och NSA-agent som rotar i min elektroniska liv. Min mamma hade ingenting att dölja, jag har ingenting att dölja. Det ger ingen rätt att rota i mitt privatliv i alla fall.

Därför röstar jag på det enda partiet som ser likgiltigheten som ett demokratiproblem, vill belysa maktspel och kämpar i motvind för vår rätt till integritet.

Annonser

23 reaktioner på ”Därför röstar jag på Pirater

 1. Hej Leila,

  Det är en väldigt stark berättelse, tack för att du delar med dig av den. Får jag översätta den till engelska och posta den på min blogg (med dig som författare, förstås)?

  Rick

 2. Vi som är gamla nog att komma ihåg CCCP, DDR, KGB, Stasi… Vad glada vi var för att inte vi levde i dessa samhällen, utan i ”den fria världen”. Vad förvånade vi känner oss när vi nu inser att vi gör det…
  Jag vägrar att acceptera att ett övervakningssamhälle behövs för att ”skydda” oss så därför går min röst till PP… alltid.

 3. Vi är precis lika vidriga och respektlösa mot ”dissidenter” och ”rebeller” i ”väst”. Kanske var vi det hela tiden.

  Hoppas cigarettstumpar luktar mindre äckligt än djurpiss.

 4. Jag är själv född i vad som en gång var CCCP. Då för ung för att ha att förstått – mer än att vissa saker håller man tyst om. Varför? För att behålla sina nära och kära. Idag, bosatt i Sverige och Piratpartist sedan länge, kan jag verkligen relatera. Bra skrivet.

 5. Hej Leila.

  En mycket bra text, som går rakt in i mig. Jag var en del i gamla Sovjet, och det är erfarenheterna från resorna dit som grundlade de reflexer, som gjorde det omöjligt för mig att inte överge mitt gamla parti och bli pirat för fyra år sedan.

  Vill du ta steget och ansluta dig till oss är du varmt välkommen. Vi har korta avstånd i partiet, så det är bara att ta kontakt om du funderar över något.

 6. Otroligt starkt skrivet för att vara så kort text.
  Många accepterar massövervakningen av vanliga människor eftersom de tar för givet att staten alltid vill dem väl, men staten är inte godare än de personer som för tillfället råkar ha makten.

  Med hemliga myndigheter som utför massövervakning utan möjlighet till granskning för oss medborgare och journalister, är det bara en tidsfråga innan makten missbrukas.

  Eller, snarare, makten har redan missbrukats. Från början var det terrorister och organiserad brottslighet som skulle övervakas – idag har vi en regering som i hemlighet gett en främmande nation, USA, tillgång till alla svenskars tankar, åsikter, läggning och politiska färg. Samtidigt kan ingen visa på någon person som dömts på grund av denna massövervakning.

 7. Måste dock nämna att dom flesta ISP (Internet service provider) här i Sverige lagrar all din nätverkstrafik från inom 6månader fortfarande oavsett ifall lagen har ogiltighetsförklarats. Så jag kan säga med hög säkerhet att samtliga medborgare fortfarande loggas av ISP’s som polisen har all rätt till att ta del av. (Har hänt mig)

  • Dessutom finns inget som säger att ISP inte får lagra mer än som krävs. De kan så vitt jag vet ha som sekundär inkomstkälla att sälja ut information om folks surf till tredje part – om inte annat anges i bredbands-avtalet.

  • Det var den finaste komplimangen att få! Jag hade inte för avsikt att övertyga någon utan delade med mig min egen upplevelse och därför blir desto starkare berörd av ditt beslut. Спасибо огромное!

 8. Tack för en bra text! Jag tror inte vi i Sverige kan föreställa oss hur det var att leva i 80-talets Sovjet men din text (och många andra som beskriver hur det var) kan nog ge oss en möjlighet att förstå en del av det… Jag vill inte leva i nåt sånt, så jag röstar Pirat!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s