Demokratins vara eller icke vara

Första april förknippas med skämt och bus. Det haglade dock inte av practical jokes på Folkets hus i Rinkeby. Var skämten slut (klockan hann bli 18.00 innan vi började) eller upplevdes ämnet som allt för tung var svårt att avgöra. Lasse Åsberg, projektledare för “Höj rösten!” höll hov och en skara entusiaster från ABF och olika ideela föreningar bidrog med egna erfarenheter.

Varför engagerar sig ABF Stockholm i de kommande valen? Hur når man ut med utbildning och information till de som mest behöver det? Hur ska vi få folk att rösta?

Svaret är att stödja föreningar i deras demokratiarbete. Lasse Åsberg berättade om erfarenheterna från förra valet då man lyckades höja valdeltagande med ca 3% i målområden genom att kontakta föreningar. Nu är det dags att lära sig av misstagen och sprida information genom samtal, utbildningar och träffar.

Människor kan vara politiskt medvetna men ändå går inte till vallokalerna. Man kan bry sig om skolan som barnen går på utan att ens veta att det finns möjlighet att rösta i kommunvalet och påverka skolpolitiken.

Har du rösträtt? Kan man rösta även om man inte är svensk medborgare? Hur gör man om man bor i andrahandslägenhet? Får man ens röstkort då? Upplever man att Sverige är ens hem eller längtar mest tillbaka? Varför ska man rösta?

I Sverige röstade bara 50% i EU-valet förra gången. Varför? Syriska föreningen kan kanske komma med ett svar. Syriska föreningen är stort med över 650 medlemmar, stort kontaktnätverk och omfattande verksamhet med studiecirklar, studiebesök och aktiviteter för olika åldersgrupper. Bland annat har de pensionärsfrukostträffar som är väldigt populära. Vid ett träff kom EU-valet upp som ämne att prata om. Det visade att de flesta pensionärerna hade rösträtten men ingen, inte en enda av dem har röstat. Människorna sade att det inte finns någon anledning att bry sig om vad snobbiga tjänstemännen i Bryssel sysslade med. Makten är långt borta. De hade inte en aning att det är EU som bestämmer flyktingpolitiken. Nu, när konflikten i Syrien skördar liv och sätter människor på flykt, bestämmer EU över deras öden.

Vad kan ABF hjälpa just din förening med?
+ Vi har tagit fram valmaterialet med information om hur valet går till, hur och när man kan rösta. Informationen baseras på Valnämndens material, som är den bästa i dagsläge, och finns tillgängligt på 10 språk, 5 till kommer inom kort. Sista sidan är fri för förenngarna själva att fylla i med deras egen specifika text.

+ Vi kan hjälpa till med ett studiebesök för era medlemmar till Riksdagen, Landstinget och Kommunen. Ni får möjlighet att se på nära håll hur styrmakten fungerar och få möjligheten att ställa frågor till en politiker.

+ Vi kommer att erbjuda löpande informationsuppdatering via e-mail och/eller vår sida på Facebook (Höj rösten!)

+ Vi kan hjälpa till att ordna provval. Med röstkort, röstskärm och röstlåda kan människorna prova på och avdramatisera sin upplevelse av att rösta.

+ Vi har ambitionen att delta på större arrangemang och folkfester. Kom gärna med tips.

+Vi är öppna för frågor och förslag om samarbete. Ring, sms-a, skriv på Facebook, maila dina frågor och ideer.

Tillsammans kan vi stå upp för demokrati och hävda bestämmelserätten över våra egna öden!

Mer info: ABF Stockholm. Projektansvarig Lasse Åsberg: 070-7331127, lasse.asberg@abf.se. Facebook: Höj rösten
Mer information kommer inom kort.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s